Звук у сучасному екранному дискурсі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-2674.2.2.2019.185710

Ключові слова:

звук, кінематограф, механічний звукозапис, магнітний звукозапис, оптичний запис, звуковий супровід, звукова система

Анотація

Мета дослідження полягає у виявленні засобів та методів впровадження нових технологій для забезпечення екранних мистецтв звуковим супроводом і звуковими ефектами. Методологія дослідження передбачає звернення до загальнонаукового підходу; також застосовано компаративний та історико-логічний методи. Наукова новизна полягає в тому, що: а) проаналізовано історичні аспекти становлення і розвитку систем звуку у кіно, б) проаналізовано особливості творчого підходу звукорежисерів кіно до запису звуку. Висновки. У ході дослідження з’ясовано, що для формування ефективного і цілеспрямованого впливу на сприйняття фільму глядачем, звукорежисер має не тільки володіти витонченим слухом і розвиненим мистецьким смаком, але і глибоко володіти технологічними аспектами створення нових звуків (звукових ефектів), а також способами їх поєднання з традиційними реалістичними звуками – мовою, музикою, шумами. Показано, що з впровадженням багатоканального запису/відтворення звуку у практику виробництва кіно стала можливим не тільки локалізація звуку у просторі екрана, але і рух звуку поряд з глядачем.

Біографії авторів

Valerii Papchenko, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв

Заслужений працівник культури України, доцент

Vladyslav Silin, ПВНЗ «Київський університет культури»

Магістрант кафедри кіно і телемистецтва

Посилання

Eizenshtein, S.M., 1978. Estetyka kinomystetstva: doslidzhennia, statti, lektsii [Aesthetics of cinema: research, articles, lectures]. Kyiv: Mystetstvo.

Horpenko, V.H., 1997. Arkhitektonika filmu: Kadr. Montazh. Film : pytannia rezhyserskoi maisternosti [Film Architecture: Shot. Assembling. Movie: Directing Issues]. Kyiv.

Papchenko, V.P., 2018. Interaktyvnist shumiv i pauz u zvukovomu obrazi filmu [Interactivity of noise and pauses in the sound image of the film]. Naukovyi visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu teatru, kino i telebachennia imeni I. K. Karpenka-Karoho, 22, pp.101-107.

Riazantsev, L.V., 2015. Zvukorezhysura [Sound Directing]. Kyiv.

Shyrman, R.N., 2011. Umnoe televydenye. Master-klass [Smart TV. Workshop]. Kyiv: Teleradyokurer.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-18

Як цитувати

Papchenko, V., & Silin, V. (2019). Звук у сучасному екранному дискурсі. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 2(2), 200–207. https://doi.org/10.31866/2617-2674.2.2.2019.185710

Номер

Розділ

РЕЖИСУРА ТА ЗВУКОРЕЖИСУРА КІНО І ТЕЛЕБАЧЕННЯ