Апокаліпсис мистецтва (Кіно. Люди. Крупний план.)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-2674.5.1.2022.256948

Ключові слова:

цифрові технології, художнє кіно, історія кіно, крупний план, внутрішній монолог, мистецький простір, телебачення, актор, режисер

Анотація

Мета дослідження – проаналізувати вплив комерціалізації мистецького простору на розвиток мистецького процесу; з’ясувати чинники зростання впливу новітньої цифрової маскультури на глядацьку аудиторію. Методологія дослідження полягає у застосуванні таких методів: історичного – для аналізу джерел про проблеми конфлікту мистецьких творів та комерційного продукту; теоретичного – для дослідження чинників зростання впливу новітньої цифрової маскультури на глядацьку аудиторію; практичного – для роботи з архівними відеоматеріалами, що стосуються знакових постатей у розвитку кіно в Україні та світі. Наукова новизна: досліджено основні етапи впливу цифрових та інформаційних технологій на розвиток сучасного кіно та серіального виробництва. Виявлено, що всеосяжна агресивна комерціалізація мистецького простору та новітня цифрова маскультура все активніше негативно впливають на розвиток мистецького процесу. Висновки. У статті доведено, що технічний і технологічний розвиток, людська пожадливість та малоосвіченість вбиває справжнє кіно. Мистецтво перетворилось на комерційний продукт для власного людського збагачення – без занурення в глибини людської психіки.

Біографії авторів

Олександр Балабан, Київський національний університет культури і мистецтв

Заслужений артист України, доцент

Яна Попова, Київський національний університет культури і мистецтв

Викладач кафедри тележурналістики та майстерності актора

Валерія Лобачова, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрантка кафедри тележурналістики та майстерності актора

Посилання

Benjamin, V., 1996. Proizvedenie iskusstva v epokhu ego tekhnicheskoi vosproizvodimosti [The work of art in the era of its technical reproducibility]. Moscow: Medium.

Chekhov, M., 1986. Literaturnoe nasledie [Literary heritage]. Moscow: Iskusstvo. Ch. 2.

Didro, D., 1980. Estetika i literaturnaia kritika [Aesthetics and literary criticism]. Moscow: Khudozhestvennaia literatura.

Fedorov, D., 2021. Pokolenie snezhinok [Generation of snowflakes]. Lifejournal, [online] 18 June. Available at: <https://starshinazapasa.livejournal.com/1322568.html> [Accessed 06 November 2021].

Stanislavsky, K., 1926. Moia zhizn v iskusstve [My life in art]. Moscow: Iskusstvo.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-01

Як цитувати

Балабан, О., Попова, Я., & Лобачова, В. (2022). Апокаліпсис мистецтва (Кіно. Люди. Крупний план.). Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 5(1), 23–27. https://doi.org/10.31866/2617-2674.5.1.2022.256948

Номер

Розділ

ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИКА ТА МАЙСТЕРНІСТЬ АКТОРА