Знакові обличчя українського телебачення (50–70-ті роки ХХ століття)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-2674.4.2.2021.248686

Ключові слова:

телебачення, телепрограма, історія телебачення, розвиток телебачення, диктор телебачення, телевізійний простір, трансляція

Анотація

Мета дослідження – проаналізувати перші кроки становлення телебачення в Україні; з’ясувати чинники зростання впливу телебачення на глядацьку аудиторію. Методологія дослідження полягає у застосуванні таких методів: історичного – для аналізу джерел про перші кроки та розвиток телебачення 50–70-х років ХХ ст. в Україні; теоретичного – для дослідження чинників зростання впливу телебачення на аудиторію; практичного – для роботи з архівними відеоматеріалами, що стосуються знакових постатей у розвитку телебачення в Україні. Наукова новизна: досліджено основні етапи розвитку телевізійного простору України у перші десятиліття від початку регулярного мовлення; ґрунтовно проаналізовано роботи дослідників історії українського телебачення; систематизовано факти про перших дикторів українського телебачення. Висновки. Доведено, що технічний і технологічний розвиток телебачення в Україні, зростання його впливу на глядачів були б неможливими без яскравих постатей, представників різних телевізійних професій, що брали участь у процесі організації та забезпечення телемовлення. Частину з них глядачі бачили на екранах, але чимало знакових імен залишалися за кадром. Завдання дослідників – встановити персони і ролі усіх першопрохідців і зберегти ці імена для історії, для майбутніх поколінь.

Біографії авторів

Світлана Котляр, Київський національний університет культури і мистецтв

Заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри тележурналістики та майстерності актора

Віталій Волков, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрант кафедри тележурналістики та майстерності актора

Посилання

Chyzh, I.S. ed., 2006. Ukrainske telebachennia: vchora, sohodni, zavtra [Ukrainian television: yesterday, today, tomorrow]. Kyiv: Dyrektsiia FVD.

Dmytrovskyi, Z. I., 2009. Televiziina zhurnalistyka [Television journalism]. 3rd ed. Lviv: PAIS.

Kungurtceva, O., 2007. Pervyi diktor Ukrainskogo televideniia Elena Nikolaeva: "Ko mne blagovolil Shcherbitckii, no ego raspolozheniem ia vospolzovalas tolko raz" [The first announcer of Ukrainian television Elena Nikolaeva: "Shcherbitsky favored me, but I only used his location once"]. Bulvar Gordona, 5 February.

Levchuk, T.V., ed., 1985. Spilka kinematohrafistiv Ukrainy [Union of Cinematographers of Ukraine]. Kyiv: Mystetstvo.

Mashchenko, I.H., 1998. Telebachennia Ukrainy [Television of Ukraine]. Kyiv: Tetra. Vol. 1: Telebachennia de facto [De facto television].

Mashchenko, I.H., 2003. Lyky i lytsia teleradioprostoru [Faces and faces of television and radio space]. Kyiv: Ukrainska Media Spilka.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-24

Як цитувати

Котляр, С., & Волков, В. (2021). Знакові обличчя українського телебачення (50–70-ті роки ХХ століття). Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 4(2), 225–232. https://doi.org/10.31866/2617-2674.4.2.2021.248686

Номер

Розділ

ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИКА ТА МАЙСТЕРНІСТЬ АКТОРА