Сучасний медійний дискурс та роль у ньому журналістського розслідування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-2674.2.2018.151777

Ключові слова:

журналістика, медійний дискурс, журналістські розслідування, конвергентність, корупція

Анотація

Мета дослідження. Виникнення нового виду дискурсу, який називають медіа-дискурсом, медійним дискурсом або дискурсом ЗМІ, обумовлене тенденціями інтернаціоналізації і глобалізації, розвитком сучасних телекомунікаційних технологій в світовому співтоваристві. Проблема медіа-дискурсу широко обговорювалася західними вченими, зокрема Дж. Оруеллом, Т. ван Дейком, а інтерес до вивчення явища і на сьогоднішній день не слабшає. Методологія дослідження. У запропонованій публікації застосовано системно-аналітичний підхід, для визначення цілей та стратегій були використані елементи системно-структурного дослідження, а також для вирішення проблематики  використано порівняльний і проблемно-хронологічний методи. Наукова новизна результатів полягає у апробації наукової проблеми, а саме  у комплексному дослідженні журналістського розслідування в сучасному медійному дискурсі, грунтовий аналіз безпосередньо журналістського розслідування як одного з найновіших жанрів сучасної конвергентної журналістики. Практичне завдання показує ефективність боротьби з корупцією журналістів у демократичному суспільстві. Висновки. Журналістське розслідування описує весь спектр системної проблеми, а не окремий інцидент, що стосується однієї людини, розкриває складні соціальні теми, корупцію, порушення закону і зловживання владою та інформацію, раніше з різних причин невідому суспільству або яку навмисно приховують. Розглядаючи журналістське розслідування як метод роботи журналіста, його можна охарактеризувати як синтетичний, що об’єднує всі методи збору інформації журналістом (спостереження, інтерв’ю, аналіз документів), заснований на роботі з численними джерелами, ретельному аналізі, порівнянні, пошуку протиріч і прихованих відомостей з метою оприлюднення інформації, представляє суспільний інтерес. В останнє десятиліття в Україні сформувалась і розвивається мережа центрів розслідувальної журналістики і журналістів, що займаються розслідуваннями в національних та регіональних ЗМІ, яка формує стандарти професії, а матеріали розслідувань стають джерелом позитивного досвіду та ідей для розслідувань. Тематика розслідувань широка і різноманітна, вона включає в себе різні аспекти людського життя. Журналістська діяльність репрезентує ефективну боротьбу з корупціє у демократичному суспільстві, таким чином доводячи прозорість четвертої ланки влади.

Біографії авторів

Igor Pecheranskyi, Київський національний університет культури і мистецтв

Доктор філософських наук, доцент

Khrystyna Vaskul, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрант кафедри тележурналістики та майстерності актора

Посилання

Alefyrenko, N.F., 2009. Kohnytyvno-dyskursyvnaia paradyhma yazykovoho znaka [Cognitive-discursive paradigm of the language sign]. Jazyk. Tekst. Diskurs, 7, 17p.

Dobrosklonskaia, T.H., 2006. Medyadyskurs kak obekt lynhvystyky y mezhkulturnoi kommunykatsyy [Mediadiscourse as an object of linguistics and intercultural communication]. Vestnyk Moskovskoho unyversyteta. Seriya 10 [Bulletin of the Moscow University. Series 10], 2, 33p.

Kim, M.N., 2004. Zhanry sovremennoy zhurnalistiki [Genres of modern journalism]. Sankt-Peterburg.

Klushina, N.I., 2008. Stilistika publitsisticheskogo teksta. [Stylistics of the journalistic text]. Moscow: MGU.

Konetskaya, V.P., 1997. Sotsiologiya kommunikatsiy [Sociology of communications]. Moscow: Mezhdunarodnyy universitet biznesa i upravleniya.

Krasnykh, V.V. 2003. «Svoy» sredi «chuzhikh»:mif ili realnost? ["His" among "strangers": a myth or a reality?]. Moscow: Gnozis.

Kroychik, L.Ye., 2000. Sistema zhurnalistskikh zhanrov [System of journalistic genres]. Sankt-Peterburg.

Kubryakova, Ye.S., 1995. Evolyutsiya lingvisticheskikh idey vo vtoroy polovine XX veka: opyt paradigmalnogo analiza [Evolution of linguistic ideas in the second half of the twentieth century: the experience of paradigmatic analysis]. Moscow: Institut yazykoznaniya RAN.

Kuzmina, N.A., 2011. Mediatekst kak obekt medialingvistiki [Media text as the object of medialinguistics]. Omsk: Omskyi hosudarstvennyi unyversytet.

Pocheptsov, G.G., 2009. Teoriya kommunikatsii [The theory of communication]. Kyev: Refl-buk; Vakler.

Selivanova, Ye.A., 2000. Osnovy lingvisticheskoy teorii teksta i kommunikatsii [Fundamentals of linguistic theory of text and communication]. Kyev: Publisher of the Ukrainian Phytosociological Center.

Tsuladze, A.M., 2003. Politicheskaya mifologiya [Political mythology]. Moscow: Eksmo.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-26

Як цитувати

Pecheranskyi, I., & Vaskul, K. (2018). Сучасний медійний дискурс та роль у ньому журналістського розслідування. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, (2), 22–29. https://doi.org/10.31866/2617-2674.2.2018.151777

Номер

Розділ

ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИКА ТА МАЙСТЕРНІСТЬ АКТОРА