Акт створення ролі в кінематографі та театрі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-2674.3.2.2020.217638

Ключові слова:

актор, роль в кінематографі та театрі, творчий процес, переживання, уява, психотехніка

Анотація

Мета дослідження – визначити та узагальнити творчі етапи, складові частини та послідовність творення ролі в кінематографі та театрі. Методологія дослідження полягає у застосуванні теоретико-аналітичного методу, зокрема в аналізі праць та методик теоретиків і практиків акторського мистецтва. Наукова новизна. Здійснено аналіз послідовності праці актора над роллю в кінематографі та театрі. З’ясовано основні творчі етапи праці актора над роллю. На основі аналізу технік та методик створення ролі визначено взаємозв’язок структурних компонентів, що формують акторський образ в кінематографі та театрі. Висновки. У статті проаналізовано складові елементи та послідовність акту творення ролі. Встановлено, що акторський творчий процес поділяється на два основні етапи: підготовка до виконання ролі та виконання ролі. Творчий етап підготовки ролі охоплює аналіз і формування характеру та характерних рис образу, дійовий аналіз і гру в уяві. Другий творчий етап – це виконання ролі в публічних умовах, який передбачає творення актором акту переживання за заздалегідь створеним самостійно та з режисером зовнішнім та внутрішнім малюнком ролі. Детально опрацьовані структурні компоненти, які формують акторську особистість. Опрацьований та визначений поетапний план творення ролі. Узагальнено чинники, які впливають на успішне виконання ролі.

Біографії авторів

Mykhailo Barnych, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат мистецтвознавства, доцент, професор кафедри тележурналістики та майстерності актора

Halyna Rozhko, Київський національний університет культури і мистецтв

Магістрант кафедри тележурналістики та майстерності актора

Посилання

Barnych, M.M., 2018. Psykhotekhnika aktora. Maister-klas [Psychotechnics of the actor. Master class]. Kyiv: Pinzel.

Ivanov, V.V., 2011. Evgenii Vakhtangov. Dokumenty i svidetelstva [Evgeny Vakhtangov. Documents and certificates]. Moscow: Indrik. Vol. 1.

Kristi, G.V., 1968. Vospitanie aktera shkoly Stanislavskogo [Education of the actor of the Stanislavsky school]. Moscow: Prosveshchenie.

Nemirovich-Danchenko, V.І., 1952. Teatralnoe nasledie [Theatrical heritage]. Moscow: Iskusstvo. Vol. 1.

Stanislavskii, K.S., 2015. Iskusstvo predstavleniia [The art of presentation]. St. Petersburg: Azbuka.

Zakhava, B.E., 1973. Masterstvo aktera i rezhissera [The skill of the actor and director]. 3nd ed. Moscow: Prosveshchenie.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-09

Як цитувати

Barnych, M., & Rozhko, H. (2020). Акт створення ролі в кінематографі та театрі. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 3(2), 182–189. https://doi.org/10.31866/2617-2674.3.2.2020.217638

Номер

Розділ

ТЕЛЕЖУРНАЛІСТИКА ТА МАЙСТЕРНІСТЬ АКТОРА