Авторські наративи у творчості режисерів Близького Сходу - Погребняк, Галина (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 2024)
Мета дослідження – виявити актуальні наративи у творчості режисерів-авторів кіно Близького Сходу та окреслити особливості його функціонування у просторі міжнародних кінофестивалів. Методологія дослідження. Для вивчення мистецтвознавчого та культурологічного аспекту досліджуваної проблеми було використано аналітичний метод. Також застосовано методи систематизації та узагальнення – для аргументації самобутності феномену режисури фільмів країн Близького Сходу, її місця в сучасних культуротворчих процесах, визначення об’єктивних закономірностей, що характеризують режисерські практики в сучасному міжкультурному просторі; кроскультурний метод – для виявлення особливостей презентації фільмів режисерів Близького Сходу на міжнародних кінофестивалях; культурологічний підхід, який обумовив узагальнену соціокультурну спрямованість дослідження кінематографа близькосхідних країн. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що проблема міжкультурної співпраці у виробництві та дистриб’юції кіно країн Близького Сходу в контексті функціонування програм міжнародної підтримки вперше постала предметом спеціального дослідження; виокремлено та схарактеризовано творчість кінорежисерів, фільми яких було створено як міжнародні проєкти та презентовано на міжнародних кінофестивалях; доведено доцільність використання системного методу у вивченні нових наративів фільмів близькосхідного регіону. Висновки. Ознайомлення з матеріалами, викладеними у статті, розширює арсенал знань щодо специфіки змісту та дистриб’юції фільмів режисерів Близького Сходу в межах міжкультурних проєктів та уможливлює їхнє використання в навчальних курсах з теорії та історії культури, кіномистецтва й режисури.