Медіатизація життя вимушено переміщених осіб: документально-кінематографічний аспект - Бутко, Олександр; Черниш, Вікторія (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво, 2024)
Мета дослідження – довести важливість оприлюднення на екрані та в сучасному інформаційному просторі успішних історій інтеграції переселенців, окреслити їхній вплив на життя приймаючих громад з акцентом на історичний складник. Проаналізувати проблеми соціально-психологічної адаптації й інтеграції вимушено переміщених осіб. Встановити взаємозв’язок між висвітленням сучасних міграційних процесів у літературних і аудіовізуальних творах. Методологія дослідження. Застосовано такі методи: теоретичний (аналіз кінострічок, інформаційних джерел, узагальнення інформаційного матеріалу, визначення взаємозалежності компонентів, які формують ставлення до вимушено переміщених осіб в цілому); порівняльно-аналітичний (дослідження впливу переселенців на життя приймаючих громад); емпіричний (спостереження за життям і відображенням на екрані різних аспектів, що можуть бути використані для подальших досліджень). Наукова новизна. Вперше проаналізовано проблеми соціально-психологічної адаптації й інтеграції вимушених переселенців у сучасному екранному дискурсі. Зроблено огляд літератури та проведено детальний аналіз взаємозалежності чинників, які формують ставлення до переселенців як активних учасників у процесах функціонування приймаючих громад. За допомогою теоретичного аналізу аудіовізуальних творів встановлено взаємозв’язок між висвітленням сучасних міграційних процесів у літературних і аудіовізуальних творах. Висновки. В статті проаналізовано проблеми соціально-психологічної адаптації й інтеграції вимушених переселенців у сучасному екранному дискурсі. Зроблено огляд літератури та проведено детальний аналіз взаємозалежності чинників, які формують ставлення до переселенців як активних учасників у процесах функціонування приймаючих громад. Узагальнено чинники, які доводять те, що сучасний кінематограф досить детально демонструє проблематику і транслює глядачам не лише сухі факти, а дає змогу зрозуміти психологічні аспекти вимушеного переселення.